Anouk Clerx, teamleider Bouwens van der Boije college

“Handige tips die meteen toepasbaar waren in de praktijk”

Zo’n 120 docenten van het Bouwens van der Boije College in Panningen zijn door Gilde Bedrijfsopleidingen getraind in het ‘Doceer het Leren’. Het doel was om leerlingen van de school beter te kunnen helpen met leren leren, plannen en organiseren. Teamleider Anouk Clerx over haar ervaring met deze training, die werd gegeven door @Hilde Croonen-Hendriks en @Andrea Verlaak-Stoks.

“Net voor de Corona-periode zijn we in contact gekomen met Gilde Bedrijfsopleidingen om aan de slag te gaan met een training waarbij we vroegtijdig schoolverlaten van onze leerlingen konden verminderen. Al gauw genoeg merkten we dat in de Corona-tijd steeds meer leerlingen moeite kregen met leren leren, plannen en organiseren. De structuur was weg.
Leerlingen hebben behoefte aan overzicht en duidelijkheid. Daarom hebben we er toen voor gekozen leerlingen die dat nodig hebben te trainen op dit vlak. Aangezien we graag op een eenduidige manier willen werken en we veel meer leerlingen willen begeleiden op dit vlak, hebben we besloten om al onze 120 docenten en enkele ondersteuners deze training aan te bieden. Op die manier werken we schoolbreed op dezelfde wijze. Hiervoor hebben we mooi de extra middelen die het ministerie heeft ingezet vanwege Corona kunnen inzetten.”


De ervaring is positief. “De training is goed gevallen. Veel collega’s gaven aan heel handige tips te krijgen, die ze meteen toe konden passen in de praktijk. Er zat voor ieder wat wils bij. Wel merkten we verschil tussen de collega’s uit de onderbouw en uit de bovenbouw. Voor de collega’s uit de bovenbouw was het soms wat lastiger om zaken toe te passen in de praktijk.”


Ook over het contact met Gilde Bedrijfsopleidingen is Anouk goed te spreken. “Dit verliep heel goed. Mensen denken met je mee en dat is fijn. Het is een prettige club mensen en er wordt op een goede manier gecommuniceerd.”