25 feb 2021

Technologie en zorg
gaan hand in hand

‘Pfff… die technische snufjes allemaal. Ik kan er niet aan wennen.’ ‘Robots nemen straks ons werk over. Let maar op.’ Veel gehoorde opmerkingen in zorggerelateerde beroepen, maar niets is minder waar. De techniek hélpt, verlicht, ondersteunt, maar neemt niet over. Zorg blijft mensenwerk. Hoe kunnen we de kwaliteit en betaalbaarheid van zorg op peil houden; een toekomstbestendige zorg? Gilde Bedrijfsopleidingen heeft hiervoor dé oplossing: de nieuwe opleiding Innovatieambassadeur. UniK gaat als eerste met haar medewerkers aan de slag om de rol van Innovatieambassadeur in hun organisatie te borgen. Ze starten 9 maart bij Gilde Zorgcollege met de opleiding.

Wat doet een innovatieambassadeur?

Er komen steeds meer geluiden vanuit het werkveld: we hebben een intermediair tussen zorg en technologie nodig. Het moet iemand zijn die lef toont, nieuwsgierig is, een verbinder én iemand die ook breed geïnteresseerd is in zorginnovaties. Hij werkt zelf mee en gaat tegelijkertijd collega’s overtuigen van de toegevoegde waarde van allerlei technische innovaties, die het werken makkelijker en beter gaan maken: denk aan een automatische medicijndispenser. Wie kan dit beter dan iemand met affiniteit voor en verstand van technologie en innovatie en die nog dagelijks met de handen aan het bed staat? Een innovatieambassadeur dus.

Samenwerken is de essentie
UniK greep meteen de eerste mogelijkheid via Gilde Bedrijfsopleidingen aan om aan het roer te staan van deze innovatieverandering. Janneke de Schutter, bestuurder bij UniK, is ervan overtuigd dat de inzet van innovatieambassadeurs een onmisbare schakel is in de aanpak van de huidige problematiek binnen de zorg. “Innoveren is geen speeltje van de bestuurder. Als bestuurder ben ik fan van innoveren, omdat ik weet dat het nodig is gezien de uitdagingen waar we voor staan. De daadwerkelijke verandering moet echter vanuit de organisatie zelf komen. Onze echte helden zitten in de velden. Medewerkers zien wat nodig is voor de klant en hebben vaak heel goede ideeën. Het is belangrijk dat we daarnaar luisteren en die ideeën oppakken.” Beide partijen kennen elkaar goed en werken veel samen. Janneke is blij met de samenwerking: “Gilde klinkt degelijk, een beetje als een ambacht. Ik vind hen echter juist heel innovatief. Standaard staat niet in hun woordenboek.”

Verbinding van technologie en zorg
De opleiding is ontwikkeld door Gilde Bedrijfsopleidingen, Tom Brandsma (projectleider ZorgConnect Noord- en Midden-Limburg actielijn Innovatie en zorginnovator) en John Rietman (zorginnovator en docent). Samen signaleerden zij dat er medewerkers binnen zorgorganisaties de rol bekleden van innovatieambassadeur, maar dat er nog geen opleiding voor bestond. Ze zagen een kans om de kloof tussen technologie en zorg te dichten en stelden de opleiding tot innovatieambassadeur samen. Een opleiding die aansluit op de toekomst én de nieuwste ontwikkelingen.