18 jun 2021

Primeur: Plantbased koken op topniveau bij Gilde Opleidingen

Plantaardig eten is niet alleen goed voor jou en het dierenwelzijn maar ook voor het milieu! Minder vlees, eieren en zuivel zorgen voor minder broeikasgassen en schept de mogelijkheid om landbouwgrond terug te geven aan de natuur. Deze groei van levensstijl zorgt ervoor dat tegenwoordig bijna elk restaurant wel een aantal vegetarische gerechten op de kaart heeft staan. Voor iemand die alleen plantaardig eet, oftewel ‘vegan’ is, is het aanbod en variatie in kwalitatief, lekker eten in restaurants echter beperkt. De meeste keukenprofessionals hebben grote kennis van kooktechnieken, snelheid en efficiëntie in de keuken, maar missen soms kennis van andere producten (variëteit in peulvruchten, granen, zaden pitten etc.), maar ook van een andere menu opbouw en vernieuwende technieken die in de ‘raw’ en veganistische keukens wordt gebruikt.

Samenwerking met VIP Health & Nutrition
Gilde Bedrijfsopleidingen gaat daarom samen met, Gilde Food & Hospitality College en VIP Health & Nutrition de opleiding ‘Vegan Chef’ aanbieden. De eerste opleiding waar vlees en zuivel taboe zijn! “Er is enorm veel vraag naar koks die plantaardige gerechten kunnen bereiden.”, aldus Femke van den Heuvel, oprichter van VIP Health & Nutrition. “In deze opleiding behandelen we de nieuwste technieken, zoals het verdiepen van smaken, het werken met fermentatie, het destilleren van aroma’s, het emulgeren met louter plantaardige producten, het toevoegen van plantaardige umami en het creëren van nieuwe texturen met groentes. Er zijn zoveel mooie mogelijkheden met groentes, kruiden en granen. Ik vind het heel belangrijk dat er nu aandacht is voor de fantastische mogelijkheden van de plantaardige keuken door de professionals. Hierdoor kunnen we de kwaliteit verbeteren en het aanbod vergroten, zodat vegan een onderdeel wordt van de bestaande keuken. Net zoals dat bij vegetarisch is gebeurd!”

Is vegan de toekomst?
Overal om je heen zie je het aanbod en de interesse in vegan groeien. Kijk bijvoorbeeld naar de supermarkt, waar een steeds groter aanbod plantaardige producten in de schappen ligt. De vraag naar plantaardige maaltijden breidt zich uit naar restaurants. Diezelfde beweging hebben we een aantal jaar geleden al gezien met vegetarische gerechten. Daarnaast zijn veganistische gerechten een musthave op de menukaart omdat de ‘vegan eter’ in het gezin in veel gevallen de doorslag geeft in de keuze van het restaurant.

De opleiding tot ‘Vegan Chef’ is er voor professionele koks die minimaal mbo niveau 3 hebben afgerond en biedt verdieping in kooktechnieken en kennis. De opleiding ‘Vegan Chef’ in Venlo bestaande uit 2 leergangen, rond je in 16 weken per leergang af en start 15 november 2021. Wil je meer informatie over deze opleiding, bekijk de website.

Gilde Bedrijfsopleidingen biedt volwassenen de mogelijkheid zich te blijven ontwikkelen door opleidingstrajecten op maat aan te bieden, die aansluiten op de behoefte van zowel het individu als dat van het bedrijfsleven. Met de nieuwe opleiding tot ‘Vegan Chef’ sluit Gilde Bedrijfsopleidingen aan bij de groeiende behoefte naar duurzaamheid en een gezondere leefstijl én de ambitie van de regio Noord- en Midden-Limburg om dé gezondste regio van Nederland te worden.