15 apr 2021

“Door deze studie ben ik een betere begeleider geworden”

Samen met Gilde Zorgcollege, hebben we een post mbo-traject tot EMB-begeleider ontwikkeld, op maat gemaakt voor Dichterbij. 12 medewerkers van Dichterbij volgden afgelopen jaar het traject. Dinsdag 30 maart ontvingen ze hun certificaat.

Een goed leven is ook bij cliënten met een ernstig meervoudige beperking (EMB) het streven. Om erachter te komen wat hun wensen en behoeften zijn, zijn specifieke vaardigheden nodig. Zoals oog voor detail, het opmerken van signalen en herkennen van geluiden. “Door de studie ga ik bewuster om met signalen. Een geluid, beweging, mimiek, de reactie op prikkels. Ik kan nu beter aansluiten op wat de cliënt nodig heeft. Ja, ik ben een betere begeleider geworden”, zegt begeleider en cursist Heleen Dusseldorp.

Een greep uit de reacties van andere de cursisten: ‘Ik kijk nu anders naar de mensen, onderzoek nu meer’, ‘ik kan mijn inzicht en visie nu theoretisch onderbouwen en daardoor anderen enthousiasmeren’ en ‘ik ben me bewust van mijn eigen gedrag; elk moment van de dag telt, van het kloppen op de slaapkamerdeur ‘s ochtends tot het naar bed brengen.’

Docenten Cees van Tartwijk en Karlijn Mooren van Gilde Zorgcollege zijn blij met de enthousiaste reacties. “Het was een ongelofelijk leergierige groep. Mooi is dat ze kritisch zijn op zichzelf, ze reflecteren continu op het eigen handelen”, aldus Cees.

Samen met al onze vakscholen werken we aan een uniek aanbod van passende maatwerkopleidingen, trainingen en cursussen, die aansluiten op het echte werk en de ambities van organisaties. Ook voor Dichterbij werken we inmiddels alweer aan een nieuw traject, voor medewerkers die mensen met een ernstig verstandelijke beperking en moeilijk verstaanbaar gedrag begeleiden en ondersteunen (EVB+).

 

Bron: Dichterbij