Jij ontwikkelt

zorgplannen

Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg - BBL-opleiding

Jij ziet de talenten en behoefte van mensen. Je kijkt niet naar problemen, maar naar mogelijkheden. Mensen voelen zich op hun gemak bij jou. Dat komt goed uit als jij aan het werk gaat in bijvoorbeeld de gehandicapten- of ouderenzorg. Je kunt bovendien tegen een stootje en weet van aanpakken. Het werkveld is klaar voor jou!

Opleiding

Werken met mensen leer je niet uit boeken. Daarom is de opleiding Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg een combinatie van theorie en praktijk.

Naast de algemene vakken Nederlands, Rekenen en Loopbaan en burgerschap krijg je beroepsspecifieke theorie over bijvoorbeeld de anatomie van het menselijk lichaam, verschillende ziektebeelden, beperkingen en aandoeningen of methodieken om de eigen regie te vergroten.

Je leert ook om een zorgplan op te stellen op basis van de mogelijkheden, leefsituatie en behoefte van de cliënt. En om hier vervolgens de regie over te voeren. Jouw focus ligt op het herstel, behoud of de ontwikkeling van zelfstandig functioneren van de cliënt. Daarnaast stuur je ook collega's aan.

Kortom je leert alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan in dit werkveld. Of het nu te maken heeft met het begeleiden van cliënten individueel of in groepsverband. Het organiseren en coördineren van activiteiten of organisatie gebonden taken of het begeleiden van collega’s.

Naast dit vakkenpakket zijn keuzedelen een verplicht onderdeel. Keuzedelen zijn aanvullende vakken die je net dat beetje extra geven. Je kunt kiezen voor iets dat aansluit bij jouw vak óf juist je kennis verbreed op een heel ander gebied.

BBL-opleiding betekent een opleiding volgens de Beroeps Begeleidende Leerweg. De opleiding bestaat uit een combinatie van werken en leren. Naast je baan volg je wekelijks lessen op de locatie van Gilde Opleidingen in Venlo. Een baan bij een erkend leerbedrijf is een must. Heeft jouw bedrijf nog geen erkenning? Deze erkenning  kan aangevraagd worden bij de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).

ik ben geïnteresseerd

Vereiste vooropleiding

  • diploma vmbo kader
  • theoretische leerweg: mavo- of vmbo-diploma
  • gemengde leerweg: mavo-vbo of vmbo-diploma
  • bewijs dat de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed zijn doorlopen
  • diploma beroepsgerichte opleiding (niveau 2)
  • diploma vakopleiding (niveau 3)

Over de cursus

location_on

Locatie Gilde Opleidingen

  • Roermond, Marathonlaan 4
  • Weert, Vogelsbeek 5
insert_invitation
Duur: 24-36 maanden

3 jaar

notifications_active Startmoment: direct na de zomervakantie

Kosten

Kosten

Ben jij op 1 augustus 18 jaar of ouder,

voor het schooljaar 2023-2024 betaal je:

Cursusgeld BBL

  • €654,00 per jaar voor niveau 4

Dit bedrag wordt jaarlijks door de rijksoverheid vastgesteld.

 

Kosten leermiddelen
Exclusief keuzedelen ongeveer €245,00 per schooljaar (totale kosten gedeeld door aantal leerjaren). En exclusief mogelijke aanschaf laptop. 

 

Te behalen

Diploma Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg

Over jou

Behulpzaam
Behulpzaam
Communicatief sterk
Communicatief sterk
Creatief
Creatief
Mensenkennis
Mensenkennis
Zelfstandig
Zelfstandig
Zorgzaam
Zorgzaam