Jij bent een steun in de rug

Helpende Plus

In het keuzedeel Helpende Plus besteden we aandacht aan eenvoudige verzorgende vaardigheden zoals: pols en temperatuur meten, wondverzorging (vooral decubitus) en het toedienen van medicatie. Na het volgen van deze cursus weet jij waarvoor je bevoegd bent en wanneer je de expertise van andere deskundigen moet inroepen.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 

 1. Zorg voor medicatiegebruik (zowel theorie als vaardigheden komen aan bod).
 2. Het observeren van de gezondheidstoestand waarbij de ziektebeelden COPD en CVA worden besproken. Daarnaast krijg je een instructie van de vitale functies.
 3. Algemene principes van wondzorg (vooral decubitus). Ook worden in dit dagdeel de ziektebeelden Parkinson en reuma besproken.
 4. De zorgvrager met diabetes mellitus en dementie wordt besproken. Extra aandacht voor onvoorziene situaties, therapietrouwheid en omgaan met onbegrepen gedrag. De volgende vaardigheden komen aan bod: het aan- en uittrekken van steunkousen en hulp bieden bij de uitscheiding (urineopvangzak leegmaken en het aanbrengen van een condoomkatheter).
 5. De zorgvrager met kanker waarbij basiskennis wordt overgedragen over oncologie, therapievormen en de daarbij horende zorgaspecten, begeleiding bij het stervensproces en palliatieve zorg. Ook komen enkele gespreksvaardigheden aan bod zoals het helpende dan wel ondersteunende gesprek.

Tijdens de 5 bijeenkomsten leer jij als beginnend beroepsbeoefenaar eenvoudige verzorgende vaardigheden die binnen zorg en welzijn veel gevraagd worden. Je leert werken volgens protocollen. Daarnaast leer je afwijkingen bij de cliënt signaleren en hoe hier correct mee om te gaan maar ook hoe te handelen in acute situaties.

 

Om je voor te bereiden op het examen van dit keuzedeel, maak je tijdens deze training enkele opdrachten. Na deze training lever je bewijsstukken in voor het examen.
ik ben geïnteresseerd

Voor wie?

Helpende Zorg en Welzijn, MBO niveau 2.

Over de cursus

location_on

Locatie Gilde Opleidingen

Roermond, Bredeweg 235

of incompany

 

insert_chart Niveau 2
insert_invitation
Duur: 1-3 maanden

5 bijeenkomsten, 9.00-15.30 uur

op donderdag.

 

Schooljaar 2024-2025

Scholing 1 vindt plaats op:

 • 31 oktober
 • 14 november
 • 28 november
 • 5 december
 • 19 december

 

Scholing 2 vindt plaats op:

 • 16 januari '25
 • 30 januari
 • 13 februari
 • 20 februari 
 • 13 maart

 

Kosten

Prijs op aanvraag

Te behalen

Mbo-certificaat keuzedeel Verzorgende Plus (K1296).

Over jou

Behulpzaam
Behulpzaam
Fijne motoriek
Fijne motoriek
Inlevingsvermogen
Inlevingsvermogen
Luistervaardig
Luistervaardig
Mensenkennis
Mensenkennis
Zorgzaam
Zorgzaam